Nevelőszülők lettek a jégkorongozók

Frissítés: 2019-08-30 10:07:00

Mishka, Rose, Dáriusz, Dana, Dária és a nevelőszülők: 23 debreceni jégkorongozó. Az egyetem hokisai ezúttal az állatvédelemre, s annak fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, ezért úgy döntöttek, támogatják a szibériai tigrisek családjának ellátását a Nagyerdei Kultúrparkban. Sportcsapat eddig még sosem fogadott örökbe állatot a cívisvárosban.

A DEAC jégkorongcsapatát a tavalyi évben kiváló sporteredményei mellett a sikeres társadalmi felelősségvállalás példájaként is emlegették. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a csapat tagjainak részvétele az egyik legfontosabb környezetvédelmi akción, a Nagy Takarításon, de említhetnénk a karácsonyi csokigyűjtést, vagy épp a „Dobj egy mackót!” akciót is. Előbbivel súlyos beteg, míg utóbbival mélyszegénységben élő gyerekek ünnepét igyekeztek szebbé varázsolni Bertáék.



Mondhatni, az új szezont is egy fontos üggyel, állatvédelemmel indította az együttes. A csapat tagjai pénzt gyűjtöttek, amelyet a Nagyerdő fái alatt élő szibériai tigriscsalád ellátására ajánlottak fel, így lettek a veszélyeztetett nagymacskák örökbefogadói, nevelőszülői.



A ritka fajt az orvvadászat és az illegális kereskedelem az 1900-as évek elején a kihalás szélére sodorta. A különböző fajmegmentő programoknak és állatvédő szervezeteknek köszönhetően számuk folyamatosan nő, viszont még ma is csupán körülbelül 3600 tigris él a világon, közülük 450 szibériai. Az orvvadászat mellett természetes élőhelyük elvesztése is veszélyezteti a nagymacskákat, hiszen eredeti lakóhelyük mintegy 93%-a eltűnt. Mishka és Rose, a Nagyerdei Kultúrpark tigrispárja 2014-ben érkezett egy európai fajmegmentő programban, és sikeres tenyészpárnak bizonyult. Eddig három tigris bébivel is megörvendeztették a látogatókat, 2017 tavaszán Dáriusszal, ezt követően pedig két nősténnyel Danaval és Dáriaval. Így a debreceni állatkert 5 tigrissel segíti az Európai Fajmegmentő Programot, illetve mostantól a DEAC jégkorongozói is hozzájárulnak ehhez – jelentették be szerdán a Nagyerdei Kultúrparkban.



Nagy Gergely Sándor a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezető igazgatója az ünnepélyes örökbefogadáson piros betűs ünnepnek nevezte ezt a napot. – Most először fordul elő az állatkertünk életében, hogy sportcsapat fogadja örökbe valamelyik állatunkat. Egy olyan fajra esett a választás, amelynél méltóbbat talán nem is tudtak volna választani a fiúk. A szibériai tigris szerepel az Európai Fajmegmentő Programban, s egy nagyon aktuális kérdésről beszélünk, hiszen minden második tigris a világon zárt téri tartásban él. A jégkorongcsapat felajánlása hozzájárul ahhoz, hogy ez a faj fennmaradhasson – mondta az igazgató, aki hozzátette, a fiúk adománya a takarmányozásban nyújt majd nekik nagy segítséget.



Lóczi Lászlóné Kovács Marianna a DEAC ügyvezetője szerint ez egy nagyszerű kezdeményezés. Legfőképpen azért, mert a játékosok irányából indult el. Ők találták ki, választották ki az állatot. Nagyszerű cél, ami úgy gondolom, hogy ezt az egyébként is kiváló közösséget még jobban össze fogja kovácsolni – mondta az ügyvezető igazgató, aki megjegyezte, a tigris még színében is passzol a DEAC-hoz, hiszen a klub sárga-fekete, vagy épp fehér-fekete színeiben pompázik.



A Erste Ligás jégkorongcsapat nevében a Debreceni Egyetem vadgazda mérnök szakán tanuló Hetényi Zoltán elmondta, 166 faj él jelenleg az állatkertben, ezek közül egy fokozottan veszélyeztetett, nemes fajtát választottak. – A tigrisek élőhelyének több mint 90%-a elpusztult az emberek miatt, és úgy gondoltuk, hogy ha nem is tudjuk ezt visszaadni, de mindenképpen szeretnénk támogatni anyagilag a debreceni tigriscsaládot. Emellett felajánlottuk a segítségünket az állatkertnek például az állatok gondozásában, lakóhelyük tisztításában is – mondta az előző szezon legjobb kapusának választott hálóőr.



Nagy Gergely Sándor igazgató végül egy emléktáblát adott át a csapatnak, majd együtt leleplezték a kifutó üvegére kihelyezett réztáblácskát. Mindkettő arról tanúskodik, hogy a tigrisek örökbefogadói a DEAC jégkorongozói. A fiúk végül – jó nevelőszülők szülők lévén – egy hústortát vittek be a tigriseknek a kifutóba a jeles nap alkalmából. A nagymacskákat természetesen csak ezután engedték oda be.



A DEAC jégkorongozói egyébként a napokban is rendíthetetlenül készülnek a szeptember 15-én rajtoló szezonra. Eddig 6 edzőmeccset játszottak, amelyek közül az első ötöt elveszítették, míg legutóbb már győzelemnek örülhettek. A találkozók mindegyike idegenben volt, a szurkolóknak tehát egészen idáig kellett várniuk a DEAC megújult csapatának hazai bemutatkozására. Péntek este 18 órától ugyanis már az Erste Ligából választott ellenfél, a Hokiklub Budapest lesz a mieink ellenfele a Debreceni Jégcsarnokban. A belépés díjtalan. Bízunk benne, hogy a tigrisek habitusa akkor is, és az egész szezonban a fiúkkal lesz.

PKZs., fotók: Derencsényi István


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Admin
Email: racz.csaba@deac.hu
közzétéve: 2019-08-28 16:00:00

további cikkek a témában
Responsive image
Jönnek a farmer srácok

Admin * 2018-12-07 10:00:00

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS