Rólunk

A debreceni hoki bölcsőjét az 1930-as években a Debreceni Egyetem háza táján ringatták. Az egyetemi klub 1937-ben jelentkezett az országos vidékbajnokságra és lett (bár ellenfél híján) „vidéki korongbajnok”.

A II. világháború után a hoki szinte eltűnt a magyar sport palettájáról; nagy nehézségek árán próbált gyökeret verni, az akkori politikai vezetés azonban nem támogatta, sőt, inkább gátolta az elterjedését. A jégkorongozás az iskolai sport szintjére szorult, szerencsére mindig akadtak elhivatott sportemberek, akik életben tartották. 1989 őszén áttörés következett be; megalakult a Debreceni Amatőr Hoki Klub és a játékosai az 1992-93-as szezonban már az OB I-ben kergették a pakkot. Két szezont töltöttek az élvonalban, aztán a megfelelő anyagi támogatás híján maradt az OB II, ahol a mieink 1994 és 2014 között a dobogós helyezések mellett hét bajnoki aranyat gyűjtöttek össze.

Az egyesület 2014-ben érkezett meg arra a fejlődési szintre, hogy elindíthassa felnőtt csapatát a MOL Ligában. Az első szezont sikeresen teljesítettük, az újonc csapat patinás egyesületeket megelőzve az 5. helyen végzett a bajnokságban. A 2015-16-os és a 2016-17-es idény még jobb eredménnyel zárult, csapatunk teljesítményét két 4. hely és két Magyar Kupa bronzérem fémjelezte.

2018 őszétől új időszak kezdődött a debreceni felnőtt jégkorongozás történetében; csapatunk a nagy múltú Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) égisze alatt tért vissza a legjobbak közé, míg a piramis további lépcsőit alkotó korosztályok a Debreceni Hoki Klub keretében működnek tovább. A sportszakmai fejlesztés feltételei minden szinten adottak.