Csattanó a végére: Hetényi Zoltán a DEAC jégkorongozója

Frissítés: 2018-07-23 15:30:47

Felnőtt jégkorongcsapatunk keretéből egyetlen sportember várt még bemutatásra, aki a csapatban meghatározó szerepet tölthet be, hiszen a nagykönyv is arra buzdít, „végy egy jó kapust!” Nekünk sikerült. A 77-szeres válogatott és hétszeres magyar bajnok hálóőr, Hetényi Zoltán a DEAC-ban folytatja pályafutását.

Hetényi Zoltán 1988 februárjában született Budapesten. A 188 centiméter magas kapus 2004 óta volt a Székesfehérvár játékosa. 2007 és 2011, valamint 2013 és 2017 között összesen 7 szezonban védett az ERSTE Bank (EBEL) Ligában. A 2011-2012-es idényben Finnországban légióskodott, a Jokerit, majd Kiekko-Vantaa csapatánál. Az első magyar játékos volt, aki jégre lépett a finn elit ligában (SM-liiga), amelyben bronzérmet is szerzett. A 2012-2013-as szezonban a tengerentúlra igazolt és ECHL csapatokban (Cincinnati Cyclones, Orlando Solar Bears) hokizott. Részt vett az AHL-NHL edzőtáborában, együtt készült a Nashville Predators csapatával, a kapus Pekka Rinne-vel és Mitch Korn kapusedzővel. A következő idényt Finnországban kezdte, majd visszatért Fehérvárra. Egy sajnálatos betegség miatt kihagyta a 2014-2015-ös szezont, ezt követően azonban újra a fehérváriak rendelkezésére állt. A 2017-2018-as idényt az SPHL-ben (Southern Professional Hockey League/USA) töltötte, a Knoxville Ice Bears és a Greenville Swamp Rabbits csapataiban védett. Hétszeres magyar felnőtt bajnok. 2003-ban elnyerte az év újonca címet, 2004-ben és 2005-ben pedig Magyarország legjobb junior játékosa lett. A 2013-14-es EBEL alapszakaszban a Liga legjobb hálóőre lett, 92,8 %-os védési hatékonysággal. 2003-2004-ben U18-as VB-ezüstérmet, egy idénnyel később U20-as VB-aranyérmet szerzett. 2007 és 2014 között négy felnőtt világbajnokságon lépett a jégre, a „éremtermése” két ezüst és egy arany volt. A 2012-2013-as ljubljana-i VB-n a legjobb védési mutatókat (95,4 %-os védési hatékonyság és 1,25 meccs/kapott gól átlag) produkálta. A 2013-2014-es VB-n csapata legjobb játékosának választották. 2010-ben Junior Prima díjban részesült. 77 alkalommal szerepelt a felnőtt nemzeti válogatottban.

Hetényi Zoltán több külföldi ajánlatot is elutasított az elmúlt időszakban. - A Nizza, a Kitzbühel és a Poprád mellett négy ERSTE Ligás csapattól is megkerestek. Valamennyit elutasítottam még azelőtt, hogy a DEAC csapatával elkezdtünk tárgyalni. Ugyanis komolyan fontolóra vettem, hogy kapusedzőként folytatom a pályafutásomat. A Debreceni Egyetem által felkínált lehetőségek miatt döntöttem végül úgy, hogy itt fogok játszani. Szeptemberben kezdek a vadgazdálkodási mérnök szakon és nagy öröm lenne számomra, ha a hoki mellett el tudnám végezni. Megcéloztam a pótfelvételit, a szükséges pontszámom azonban megvan. Beszéltem Juhász Csaba oktatási dékánnal is, aki szintén sportrajongó és hoki-drukker, nagyon kedvesen fogadott. Összességében azt hiszem, minden készen van. Igazi egyetemi csapat formálódik itt, ami egyedülálló kezdeményezés Magyarországon. A tengerentúl az egyetemi hokinak óriási hagyományai vannak, egyetemi ligák is működnek, nálunk ezek egyvelege valósul meg, ami számomra csak még izgalmasabbá tette a lehetőséget. Emellett több ismerősöm, barátom is azt javasolta, hogy folytassam, hiszen még fiatal vagyok és játékosként számos jó év állhat előttem. Különösen sokat nyomott a latba, hogy Menyhárt Zoltán, az OSC vízilabda csapatának elnöke és Horváth Hajnalka, a sport-rehabilitációval foglalkozó Flix Stúdió vezetője is erre biztatott. A véleményük nekem nagyon fontos, ők segítettek a legtöbbet négy évvel ezelőtt, amikor vírusos agyvelőgyulladás miatt az egész életemet újra kellett építeni – emlékezett vissza egy nehéz korszakra a nagyszerű hálóőr, aki beszélt debreceni céljairól is. - Szeretnék diplomát szerezni, ezzel párhuzamosan a jégen is jól teljesíteni. Bízom abban, hogy már a következő szezonban eljutunk legalább a rájátszásig. A játékostársak egy részét ismerem, hírből, illetve személyesen. Külön öröm, hogy az öcsémmel is egy csapatban játszhatok – mondta Hetényi Zoltán.

A hálóőr éveken át játszott külföldön, a többi közt Amerikában is, így tiszta képet kapott arról, hogy hol tart a hazai hoki nemzetközi mércével mérve. - Azon kívül, hogy odaát minden gyerek hokizni akar, a legnagyobb különbség szerintem a mentális hozzáállásban van, főként a szülői faktor egészen más. Ott buzdítják a gyerekeket és nem az ellenfél játékosait szidják. Véleményem szerint csak 16 éves kor táján derül ki az, hogy kiből mi lesz, addig elsősorban motiválni kell a fiatalokat. A legfontosabb a támogató légkör, a pozitív hozzáállás, mert ebből lehet meríteni és merítkezni. Úgy látom, hogy a magyar hoki az utóbbi időben nagyot fejlődött. Az utánpótlás-nevelésben sokat segít a TAO-rendszer. Remélem, hogy a jövőben egyre több olyan utánpótlás-játékosunk lesz, aki megállja a helyét a miénknél magasabb szintű bajnokságokban, s így tudásuk rövidesen a felnőtt mezőnyben is kamatozni fog.

A 21 fős keret hétfőn kezdi a felkészülést a következő szezonra David Musial vezetőedzővel. Az első két hétben konditermi edzések várnak a fiúkra az egyetemi fitneszközpontban, az UniFit-ben.

A DEAC kerete:

kapusok: Hetényi Zoltán, Nagy Péter

támadók: Berta Ákos, Németh Attila, Molnár Dávid, Vincze Péter, Jakub Izakcky, Dominik Novotny, Márton Koppány, Salló Barna, Szokolov Artyom, Kuleshov Vladislav, Silló Arnold, Hári Norbert

védők: Hetényi Péter, Jiri Behal, Erdei Zoltán, Antal Arnold, Darabos Krisztofer, Nico Vourijarvi, Kovács Bronson

(fotók: Soós Attila)


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Admin
Email: racz.csaba@deac.hu
közzétéve: 2018-07-20 14:48:00

további cikkek a témában

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS