Bemutatjuk a DEAC felnőtt jégkorong csapatának stábját: A szakosztályvezető: Fodor András

Frissítés: 2018-07-16 13:48:42

2017 nyarán jelentették be a DHK felnőtt csapatának megszűnését, most 2018 júliusát írjuk és az újjászervezett debreceni csapat készen áll az előszezon megkezdésére. A két dátum között eltelt, viszonylag rövid idő alatt természetesen kemény munka folyt a háttérben.

Erről beszélgettünk Fodor Andrással, a DEAC jégkorong szakosztályának vezetőjével, először azonban sportolói- és sportvezetői karrierjéről kérdeztük.

- Tudomásom szerint bölcsész végzettséggel rendelkezel. Mikor, milyen szakon végeztél és melyik egyetemen?

F.A.: Pályafutásom szempontjából a közgazdász végzettségemet tartom az elsődlegesnek, 2000-ben diplomáztam a Budapesti Gazdasági Egyetemen, külgazdasági szakon, de való igaz, ezt megelőzően a Debreceni Egyetemen történelem-német nyelv szakos tanári diplomát szereztem.

- Civilben a Debreceni Egyetem (DE) Kancellária egyik igazgatójaként dolgozol, úgy tűnik tehát, hogy „messziről” érkeztél a sportvezetői létbe. Vagy ez csupán a látszat?

F.A.: Igen, ez csak a látszat. 1997-ben kezdtem el kispályás focival foglalkozni és már az első évek után egyesületet is alapítottunk, Harmónia SE néven. Több mint 15 évig voltam játékos, majd a 2000-es évek elejétől négy évig elnökségi tagként dolgoztam a Debreceni Városi Kispályás Labdarúgó Szövetségnél. Összességében tehát a sportvezetői, sportszervezői lét nem előzmények nélküli számomra. Ma már nem focizok csak fallabdázom, ha mindenre lenne időm, a debreceni sguash-életet is szívesen újraszervezném.

- Két fiúgyermeked aktívan jégkorongozik, a lányod műkorcsolyázik. „Hokis apukaként” kerültél a jeges sportok bűvkörébe, vagy régebbi keletű kötődésről van szó?

F.A.: Gyerekkoromban ismerkedtem meg a jégkorongozással. Tizenhárom éves lehettem, amikor éppen arcüreg-gyulladással feküdtem otthon az épp zajló A-csoportos VB idején. A világbajnokság összes TV-s meccsét végignéztem és „gyógyíthatatlanul” beleszerettem a sportágba. Egyetemista koromban rendszeresen ellátogattam a BS-be magyar meccseket nézni, de egy késmárki sítáborozás alkalmával megnéztem egy szlovák 2. ligás mérkőzést is és megdöbbentett, milyen sebességgel koriznak a szlovák játékosok! 1992 és 1994 között kijártam a DAHK OB I-es meccseire, a csapat ugyan nem volt „homogén”, de Igor Razov hokija emlékezetes marad számomra, meg az is, hogy kis híján halálra fagytunk a nyitott pályán… András fiam 2012-ben kezdett el jégkorongozni, az első szezont még szülőként csináltam végig. A benyomásaim nagyon kedvezőek voltak, úgy véltem, városi szinten is példa értékű, ahogyan a DHK utánpótlásedzői a gyerekekkel bánnak. Ennek folyománya volt, hogy családilag mi magunk több, ma is aktív játékost „csábítottunk” az utánpótlás csapatokba. 2015-ben választottak be a DHK elnökségébe, így igazán testközelből követhettem végig csapatunk MOL Ligás szezonjait. 2017 novemberében választottak meg a klub elnökének.

- A DEAC ez év januárjában lett az MJSZ tagszervezete, az április 24-ei sajtótájékoztatón pedig már elhangzott a hivatalos bejelentés, miszerint a Debrecen felnőtt hoki csapata visszatér az ERSTE Ligába. A városvezetés és az DE képviselői tehát rekord gyorsasággal jutottak egyetértésre az ügyben, hogy az Egyetem lesz a felnőtt hoki „gazdája” városunkban. Tudhatnánk egy kicsivel többet a döntés folyamatáról?

F.A.: Az rögtön a DHK visszalépése után azonnal felmerült, hogy a debreceni felnőtt hokit nem szabad veszni hagyni. A DEAC NKft. 2018 januárjában lépett be az MJSZ kötelékébe, ezután kezdhettünk el komolyan foglalkozni a kérdéssel; van-e reális esély arra, hogy felálljon egy ütőképes együttes már a 2018-19-es idény elejére? Létezik egy „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című kormányzati dokumentum, amelyik lehetővé teszi, hogy az egyetemek az oktatási és kutatási alapfeladataik mellett ún. 3. missziós tevékenységet is folytathassanak. Ez alatt azt kell érteni, hogy az egyetemeknek lehetősége nyílik, hogy bekapcsolódhassanak a régió társadalomszervezői feladataiba, vonzó kulturális, sport és szabadidős elfoglaltságokat biztosítva az egyetemre érkező fiatalok, az egyetemi polgárság számára. A DE az ország legnagyobb vidéki egyeteme és azon kevés egyetemek egyike, ahol a hallgatói létszám nem csökkent, hanem növekedett az utóbbi másfél évtizedben. A Debreceni Egyetem más társadalomszervező funkciók mellett, többek között a sportban találta meg azt a közösségszervező erőt, ami kiemelt attraktivitást biztosít a hallgatók számára. Ennek nyomán lett a DEAC, mint egyetemi klub rövid idő alatt az ország egyik legnagyobb sportklubja, ahol 17 szakosztályban mára már több mint 1000 fiatal sportol versenyszerűen. A jégkorong megjelenése új színekkel gazdagítja az egyetemi klub sportágainak palettáját. A jégkorong Magyarország legdinamikusabban fejlődő csapatsportága, ezáltal alkalmas arra, hogy új hallgatókat vonzzon az egyetemre, nem csupán játékosokat, hanem a leendő nézőket, szurkolókat is. Ezen megfontolások alapján született meg a közismert döntés, miszerint a DEAC - a Debreceni Egyetem, Debrecen városa és egyéb szponzorok támogatásával - magára vállalja a debreceni felnőtt jégkorongsport újjászervezését és finanszírozásának koordinációját.

- Egyetemi hátterű együttessel indulunk, ami merőben új jelenség a hazai sportéletben. Szerinted lehet-e más szellemiségű, mentalitású ez a csapat a vetélytársakhoz képest?

F.A.: Ebben biztos vagyok! Nyilvánvaló, hogy a csapatunknál is vannak sportszakmai elvárások, de nálunk nem csupán az eredményesség az, ami számít. Sikerorientáltak vagyunk, de a legfontosabb az, hogy türelmesen, lépésről lépésre haladva építkezzünk, miközben kialakul egy jó hangulatú, összetartó közösség és vállalható, szerethető együttes jön létre. Fontos elvárás, hogy a csapat és a szakosztály a fair play normáinak megfelelően működjön és a sport alapvető értékeinek figyelembe vételével végezze napi tevékenységét, példát mutasson.

- Vannak-e konkrét várakozásaid az elérendő eredmények terén, vagy ezt még korai megkérdezni?

F.A.: Azt már tudjuk, hogy a bajnokság 11 csapatos lesz, de a versenyrendszer sem végleges még és a vetélytársaink játékerejét sem ismerjük. Minimális elvárás az együttesünktől az, hogy a legjobb nyolc közé – a play off-ba - kerüljünk és ott a lehető legtovább meneteljünk.

- Bízunk abban, hogy ERSTE Ligás csapatunk sikeresen teljesíti az első szezont, de mi történik majd azután? Hogyan tovább, mire számíthatunk az azt követő években?

F.A.: A következő idény annyiban könnyebbnek ígérkezik, hogy nem kell nulláról kezdeni az építkezést. Arra biztosan lehet számítani, ez az alapvető célunk, hogy a felnőtt csapatban továbbra is bemutatkozhassanak majd azok az utánpótlás játékosok, akik felkészültek a komolyabb sportszakmai feladatok megoldására. Ezen túl reméljük, újabb játékosok döntenek úgy, hogy a Debreceni Egyetemen akarnak továbbtanulni, akár a teljes tanulmány idejüket is nálunk tölthetik. Mi pedig a stáb részéről azért dolgozunk, hogy tovább bővüljön a támogatói kör, amelyik hosszú távon biztosítja a debreceni felnőtt hoki jövőbeni sikereit.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Admin
Email: racz.csaba@deac.hu
közzétéve: 2018-07-13 10:00:00

további cikkek a témában
Responsive image
Folyamatosan kell majd koncentrálni!

Admin * 2019-10-19 14:49:00

Responsive image
Jól bekezdenek!

Admin * 2018-08-01 12:00:00

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS