Kihívások, türelemmel

2018-05-16 13:31:04

A klub szerda délelőtt mutatta be a DEAC újjászerveződő felnőtt jégkorongcsapatának vezetőedzőjét, David Musialt. A 42 éves cseh-német szakember feladata nem kevesebb lesz, mint új csapatot építeni Debrecenben. Jól haladnak a tárgyalások a játékosokkal, többségükkel már meg is született a megállapodás.

A szerda délelőtti sajtótájékoztatón Bács Zoltán kancellár egy sportos mondással indította köszöntőjét. - Bár a szlogen azt mondja, hogy végy egy jó kapust - és ez a jégkorongban különösen igaz -, ahhoz, hogy legyen egy jó kapus, kell egy jó szakvezető is. Abban bízunk, hogy a jégkorongban is megtaláltuk azt a szakvezetőt, aki az egyetem és a DEAC filozófiáját össze tudja egyeztetni a sajátjával. És ott is azt fogjuk tapasztalni, mint a kosárpalánkok között, vagy épp a férfikézilabdában, hogy egy olyan közösség jön össze, amelyik értéket képvisel önmagában is és sportsikerekben is – mondta a kancellár. Hozzátette, bízik abban, hogy a csapat több tagja is az egyetemen tanul majd. Erre jó esély is van, hiszen az elmúlt napokban a Debreceni Egyetem sportlehetőségei és képzései iránt igencsak megélénkült az érdeklődés a külföldi sportolók részéről, többek között tengerentúlon élő jégkorongozóktól is.

A trénert a DEAC szakosztályvezetője, mutatta be a megjelent újságíróknak. Fodor András elmondta, miért esett a választás David Musialra. – Azt gondolom, hogy az ő személyében megtaláltuk azt a szakembert, aki a friss, fiatal, dinamikus, egyetemi bázisú csapatnak egy olyan trénere lehet, aki ezeknek az alapelveknek a mentén meg is tudja szervezni a gárdát. Másrészt fontos alapvetés volt, hogy egy olyan jégkorongkultúrából hívjunk edzőt, amelyik magasabb szintű, mint a magyar. David a cseh bajnokság mellett a DEL-ben is erősödött, német bajnok is volt, tehát nagyon sokat tud erről a sportágról – emelte ki Fodor András.

Az ünnepélyes szerződéskötés után David Musial elmondta, azért választotta Debrecent, mert egyrészt voltak már jó tapasztalatai Magyarországról, másrészt nagyon fontosnak tartja az egyetemmel való együttműködést, mindemellett nagy kihívásnak tartja az itteni munkát. - Nem lesz egyszerű az egész csapatot megszervezni, felépíteni. De minden erőmmel és a csapattal együttműködve azon leszek, hogy ez sikerüljön. A filozófiám alapja az, hogy lépésenként kell építkezni, nem túl gyorsan, hanem racionálisan átgondolva. Biztos vagyok abban, hogy az egyetem és a város vezetésével közösen minden feltétel adott lesz az eredmények elérésére. Természetesen sokkal nagyobb kihívás, ha húsz új embert kell összekovácsolni. Nagyon sok minden függ a büdzsétől, hogy milyen játékosokat tudunk igazolni, úgy, hogy a sportolók jellemére is figyelmet fordítsunk. Idő kell ahhoz, hogy összehangolódjon a csapat, ezért fontos, hogy alaposan megnézzük, hogyan illenek majd össze a játékosok.

A tréner is kiemelte, hogy a legfontosabb egy jó kapus megtalálása, emellett pedig az, hogy esélyt adjanak az utánpótlásnak. Szerinte a fiataloknak bizonyítaniuk kell, és meg kell mutatniuk, hogy milyen kitartás és lelkesedés van bennük. A város adottságaival kapcsolatban fontosnak tartotta elmondani, hogy az egyetemi vezetéssel együttműködve megtapasztalhatta a tudatos a tervezést és építkezést, ami kifejezetten vonzó volt számára.

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, nagy kihívásnak tekintik a jégkorong szakosztály indítását. - Ez a negyedik első osztályú szakosztálya a DEAC-nak, de a második olyan, ahol profi játékosokat is foglalkoztatunk. Nagy utat járt be az egyetemi klub az elmúlt öt-hét évben ezen a téren, és nagyon örülünk, hogy a jégkorong is hozzánk került. Próbáljuk átadni azt a személetet, amit sikerült kialakítani a klubnál az utóbbi években. Az edző nyilatkozata alapján úgy érzem, hogy ő is partner lesz ebben, és hasonlóan gondolkozik az egyetemi sportról, mint mi – fejtette ki a klubvezető.

Az együttes céljaival kapcsolatban a szakosztályvezető elmondta, akkor tudnak majd azokról beszélni, ha véglegessé válik a liga összetétele, létszáma, illetve amikor már látják a végleges játékoskeretet. Fodor András hozzátette, kevesebb cél nem lehet, mint bejutni a liga rájátszásba.

Bács Zoltán kancellár ehhez kapcsolódva a DEAC egy fontos alapelvére hívta fel a figyelmet. - Természetesen vannak bizonyos sportszakmai elvárások a szakosztályoknál, de a DEAC-nál nem ezek az elsődlegesek. A fontos az, hogy olyan miliő alakuljon ki, amit például látunk a kosarasoknál, a férfi kéziseknél, vagy épp a futsalosoknál. Azt gondolom, hogy majd a jégkorongban is olyan közösség formálódik, ami vállalható, szerethető, és mi türelmesek vagyunk. És sokkal fontosabb a hirtelen eredmény elérése helyett az, hogy lépésről lépésre fejlődjünk. Szakmai sikerekre is vágyva, de azokat nem siettetve – hangsúlyozta a kancellár.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a felnőtt csapat küszöbéhez érkezett az első olyan generáció, amelyik már Debrecenben tanulta a jégkorongot. Fontos, hogy a fiatalok perspektívát kapjanak, hogy a Debreceni Egyetem hallgatójaként, a DEAC sportolójaként erősítsék a debreceni sport hagyományait. A klubvezetés dolgozik azon is, hogy a korábban a közönség által már megszeretett játékosokat visszacsábítsák, illetve öt debreceni, itt nevelkedett fiatalnak is szerződést ajánlottak, erősítve ezzel a helyi kötődést.

A sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy tervben van a Debreceni Jégcsarnok épületegyüttesének bővítése, miután a sportág kinőtte a komplexumot. Öltözőket, edzői szobákat szeretnének építeni TAO-s források bevonásával, erre már be is adták a pályázatot a Magyar Jégkorong Szövetséghez. Illetve a létesítmény fenntartója, a Debreceni Sportcentrum közreműködésével – csakúgy, mint az Oláh Gábor utca és a kosárcsapat esetében - kicsit „DEAC-osra” szeretnék majd varázsolni a Jégcsarnokot is.

A DEAC jégkorongszakosztályának vezetése jövő héten mutatja be prezentációját a honi szövetség illetékeseinek, ezt követően már a játékosok neveit is nyilvánosságra hozhatja a klub. Jó hír az is, hogy készül a csapat új meze is a DEAC tradicionális, fekete-fehér-arany színeiben.


KULCSSZAVAK jégkorong, sajtótájékoztató, vezetőedző

Responsive image
szerző: Admin
Email: racz.csaba@deac.hu
közzétéve: 2018-05-16 13:31:04

további cikkek a témában

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS