Debreceni nevelésű játékosokkal a soraiban állt helyt a DEAC

Frissítés: 2019-11-21 14:49:28

Szerdán este Magyar Kupa mérkőzésen fogadtuk az Extraligás MAC Újbuda együttesét a Debreceni Jégcsarnokban. A DEAC hokisai történelmük során, tétmeccsen még nem találkoztak ilyen magasan jegyzett ellenféllel.

Amint az várható volt, a fővárosi együttes a legjobb összeállításában lépett a jégre, az utóbbi hetek nem túl acélos bajnoki szereplése nyomán szükségük volt a pozitív impressziókra, reményeik szerint persze. Az egyetemista csapat oldalán viszont akadtak nagy hiányzók, Sági, Vokla és Rutherford is maradt a sérültek táborában, Hetényi pedig pihenőt kapott. Az összeállítást böngészve gyanítható volt, hogy a DEAC szakvezetése elérkezettnek látta az időt további tehetséges fiatalok mélyvízbe dobására. Így az idei Magyar Kupa meccseken már szerephez jutott Filep Zsombor és az élete első felnőtt mérkőzésén pontot szerző Szabó Kornél mellett egy újabb ifi játékos, a 16 éves Bartók András is készülődhetett a debütálásra. A 19 fős szerda esti keret több mint harmada, mindösszesen 7 tagja a Debreceni Hoki Klubban tanulta a hoki fortélyait. Nyilvánvaló volt, hogy David Musial azzal a feladattal küldi harcba a játékosait, hogy a lehető leginkább nehezítsék meg az Extraligás csapat dolgát.



A hazai együttes kapuját Gönczi Lajos védte, míg a vendégek Tomás Halászt nevezték a mérkőzésre. Az újbudaiak már az első percben bejelentkeztek, Klempa korcsolyázta le a teljes hazai védelmet, szerencsére csak ijesztgetett a szlovák támadó. 02.02-nél Sofron azonban nem, nagy sebességgel érkezett a debreceni harmadba és az ellenkező sarokba vágta az eléje kerülő pakkot. A vendégek villámgyorsan játszották át a semleges harmadot és pillanatok alatt helyzetbe kerültek. A mieink számára szokatlan volt a hatalmas tempó, időbe telt, amíg felvették a meccs iramát. A 4. percben Filbrandt átlövése döngette meg Halász mamutját. A harmad végéig oda-vissza hullámzott a játék, mindkét kapuvédőnek akadt dolga, kettejük közül azonban Gönczi volt többet munkában. 16.22-nél Molnár Dávidnál láttak a játékvezetők fejre irányuló támadást, a debreceni csatár 2+10 percet kapott. 19.46-nál Pápa is a büntetőpadra került, a büntetése javarészt áthúzódott a 2. harmadba.



Nyolc másodperccel a korongbedobás után McNally ült ki 2 percre játékkésleltetés okán, de 21.08-nál Novotny-t is kiszórták, így 4 a 3 ellen folytatódott a játék. Előbb Berta, majd Filbrandt veszélyeztetett, a MAC hálóőre azonban a helyén volt. 22.25-nél a vendégek padjára ráfújtak egy technikai kisbüntetést, túl sok játékosuk volt a jégen. Az újabb fórban előbb Hári elfutása hordozta a gólveszélyt, utána Berta lövését és a duplázását fogta Halász. Nagyjából fél perccel később Kuleshov kiugrása okozott fejfájást a MAC kapusának, majd ismét az orosz légiós veszélyeztetett. Ahogyan az lenni szokott, a kihagyott helyzetek után büntetett az ellenfél; 27.56-nál 2 az 1-re indult meg a vendégcsapat, végül Klempa talált be Gönczi Lajos hálójába. A 9. percben Mestyán lőhetett viszonylag tiszta helyzetből, volt kipattanó is, de nem érkeztünk a második hullámban. A 34. percben Mazzagot, röviddel később Essery-t küldték le, rövid ideig dupla fórban hokizhatott az újbudai együttes. Már-már úgy látszott, hogy sikerül kihúzni gól nélkül, de a kiegészülés pillanatában a vasnál ácsorgó Klempa – akivel a MOL Ligában is meggyűlt már a bajunk – a gólvonal mögé tolta a pakkot. 40. percben Essery rajtolt rá a Kiss Phil által hosszan előre vágott korongra, a játékszer kipattant Tomas Halászról, a kanadai támadó pedig habozás nélkül beverte a vas alá! A 2. harmadban némi szerencsével akár több gólt is szerezhettünk volna, a helyzeteink azonban egy kivételével kimaradtak.



A 3. harmad elején Terbócs kilépése nyomán adódott meleg helyzet a kapunk előtt, majd a 44. percben Sofron lövése talált utat valahogyan a debreceni kapuba. 45.11-nél Molnár Dávid átadását Berta egyből a MAC kapujába vágta, feljöttünk két gólra! Ezután kicsit alábbhagyott a folyamatos darálás, kontrákkal operált mindkét csapat, veszélyes helyzetek alakultak ki, a hálóőrök a szerencsével sem álltak hadilábon. A 12. percben ismét Berta indult meg, ügyesen lopta a távolságot, de újabb gól nem született. 56.43-nál egy játékmegszakításban Izacky-t és Filbrandt-ot is kiküldték, a cseh támadó kettő, míg a kanadai bekk 10 percet kapott. Az emberhátrányban Gönczi még védett egy nagyot és már mindenki elkönyvelte, hogy itt a vége, amikor az utolsó perc közepén a debreceni védekező harmadban lent maradt az egyik játékosunk. Mindkét csapat megállt, a játékvezetők azonban továbbot intettek, a vendégek pedig Schlekmann révén befejezték az akciót. A mieink tiltakoztak, a közönség hevesen tüntetett, de hiába; a hivatalos végeredmény 2-5 maradt.



A mérkőzés elején rendesen ránk ijesztett a MAC, jó néhány perc eltelt, mire a mieink átvették a vendégek által diktált nagy iramot és azt, hogy szinte felnézni sincs idő, villámgyorsan kell jó döntéseket hozni. Csupa olyan a követelményről beszélünk, amelyeket nem lehet elméletben elsajátítani. A mérkőzés képe eleinte tükrözte a két liga közötti különbséget, majd fokozatosan belelendültek az egyetemisták, sajnos, több jó lehetőségünk is kimaradt. A vendégcsapat nem tudta egy meccsen lerendezni a továbbjutás dolgát, bár a játékerő tekintetében felülmúlták a mieinket. A csapat ebben az összeállításban is helytállt; Gönczi az öt kapott gól ellenére is nagyokat védett, a többi fiatal is jól gazdálkodott a nekik juttatott jégidővel. Az említetteken túl azt se felejtsük el, hogy a DHK kötelékéből került a felnőtt csapat keretébe a fiatalon Debrecenbe érkezett két orosz fiú, Kuleshov és Markov, valamint a sztenderd játékossá avanzsált Molnár Dávid, Salló Barna és Kozma Ferenc is. Ők valamennyien a debreceni utánpótlásban kezdték meg sportolói karrierjüket, minden szimpatizáns nagy-nagy örömére.

A DEAC szakvezetője, David Musial elismerően kommentálta a mérkőzést: „Úgy gondolom, hogy jó meccset játszottunk. – szögezte le a találkozó után – Ha figyelembe vesszük, hogy milyen kerettel álltunk fel, ez az eredmény kifejezetten pozitív.”

DEAC – MAC Újbuda 2-5 (0-1, 1-2, 1-2)
Gólszerzők: Essery és Berta, illetve Sofron(2), Klempa(2) és Schlekmann



=Müller Károly=


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Admin
Email: racz.csaba@deac.hu
közzétéve: 2019-11-21 10:00:00

további cikkek a témában

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS