Elkezdődött a közös munka

Frissítés: 2019-07-25 12:47:40

Hétfő reggel elkezdődött a Debreceni Egyetem jégkorongcsapatának felkészülése a 2019-2020-as Erste Liga szezonra. A DEAC játékosai egészségügyi állapotfelmérésen vesznek részt az első két napon. Szerdán már közös konditermi edzés szerepel a programban.

A hét első napján a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjában gyülekeztek a DEAC felnőtt jégkorong csapatának játékosai. Az intézmény munkatársai régi ismerősként üdvözölték az egy évvel korábbi tesztelésen átesett sportolókat, nem egyszer a tavalyi teszteredményeiket is fel tudták idézni.

A méréssorozatban helyet kapott laborvizsgálat, testösszetétel mérés, nyugalmi EKG, mozgásszervi felmérés Legpress alkalmazásával, funkcionális mozgásminta szűrés, kardiológiai vizsgálat, illetve spiro ergometria, ami hétköznapi nyelven az arcra helyezett maszkban történő futást jelentette.

A felmérés új állomása az úgynevezett Speed Court volt, ami az agilitás, azaz a test helyzetváltoztatási képességének mérésére szolgál. Dr. Szántó Sándor sportorvos igazgató elmondta, hogy az eszköz lényegében egy 7 x 7 méteres felületen elhelyezkedő 9 érintőnégyzet, a sportoló képernyőn kap utasítást, hogy ezeket milyen sorrendben kell megérinteni. Ilyen módon laboratóriumi körülmények között tudják vizsgálni a tesztalanyok helyzetváltoztatási képességét, mozgásuk gyorsaságát és a reflexeiket a jégkorong játék protokolljának megfelelő beállítások szerint. A tesztfeladatok kognitív funkciókkal is kiegészíthetők.

A diagnosztikai folyamat sportorvosi vizsgálattal zárult. A csapatkapitány, Berta Ákos így kommentálta a történteket. - A teszteket nagyon hasznosnak értékeltük, a debreceni SET Központ világszínvonalú ellátást nyújt számunkra. Rengeteg támpontot kaptunk arra nézve, hogy ki hogy áll, mire kell fokozottan odafigyelnie. Azzal, hogy megismertük a gyenge pontokat, jobb hatásfokkal lehet elkerülni majd a sérüléseket, esetleg megelőző edzésmunka segítségével. A étrendünk összeállításában is számos jó tanácsot kaptunk arról, hogy kinek, milyen ételeket érdemes fogyasztani. Külön örültem a komplett szívvizsgálatnak, tudjuk, hogy a sportéletben előfordultak már tragikus esetek. Az én tudomásom szerint a mai napon nem volt probléma senkivel, a társaság jó fizikai állapotban kezdi meg az alapozást. Ez a délelőtt arra is jó alkalmat kínált, hogy a régebbi és az új játékosok megismerjék egymást még a csapattalálkozó előtt – zárta a gondolatait a kapitány.

Új védőjátékosunk, Léránt René még nem vett részt ilyen jellegű tesztelésen. – Végigcsináltam a nyári felkészülést a megadott edzésprogram szerint. Kaptam infókat arra nézve is, hogy milyen teszteket kell majd elvégezni. A maihoz hasonló felmérésben azonban eddig még nem vettem részt, ért is egy kisebb meglepetés, de összességében minden nagyon hasznos volt és érdekesnek is találtam. Találkoztam új arcokkal is, bár a magyar és a légiós játékosok zömével már korábban megismertük egymást. Nem mondhatom, tehát hogy idegen közegbe kerültem, és már az első napon jól éreztem magam a srácok között – mondta Léránt.

Hétfő délután az első közös csapattalálkozó és megbeszélés szerepelt a programban David Musial vezetőedző irányításával. A legénység másik fele pedig kedd délelőtt esik át a vizsgálatsorozaton a SET-ben. Szerdán közös konditermi edzés vár az együttesre, míg az első jeges tréning augusztus 1-jén lesz, amihez már készül a jég a Derék utcán.

Müller Károly, fotó: Bódi Sándor


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: P.K. Zsuzsa
Email:
közzétéve: 2019-07-22 17:50:00

további cikkek a témában
Responsive image
Juniorok, nagy lehetőség előtt

P.K. Zsuzsa * 2018-07-06 13:55:30

Responsive image
Nagy lehetőséget hagytunk ki

P.K. Zsuzsa * 2019-01-07 12:00:00

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS