A huszonharmadik játékos

Frissítés: 2018-08-09 15:34:18

Debrecen korábbi polgármestere ezer szállal kötődik a jégkoronghoz. Fontosnak tartotta, hogy a felkészülés elején személyesen is elmondja a játékosoknak a debreceni jégkorong jövőjével kapcsolatos elképzeléseket. Úgy véli, a DEAC néhány éven belül akár az Extraligára, vagy az EBEL-re is sikerrel pályázhat.

Kósa Lajosnak hatalmas szerepe volt abban, hogy a felnőtt jégkorongcsapat tavalyi visszalépése után 2018 nyarára újjáéledhessen a debreceni felnőtt jégkorongsport. Mint ahogy a magyar short track csapat olimpiai bajnoki címében is oroszlánrészt vállalt a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnökeként. Csütörtök délelőtt, mint a DEAC koordinációs igazgatótanácsának tagja és a térség országgyűlési képviselője tett látogatást a Debreceni Jégcsarnokban. Azzal a céllal érkezett, hogy személyesen is megismerkedjen a csapat tagjaival és a szakmai stábbal, illetve, hogy vázolja a kormányzat magyar jégkorongsporttal kapcsolatos célkitűzéseit.

A politikus pozitív jövőképet festett a játékosoknak. – Elmondtam a srácoknak a jövőt, hogy mit gondolunk arról, hogy a magyar jégkorongnak hová kellene fejlődni. Azért, hogy tudják, miért érdemes dolgozniuk. Azt gondoljuk, hogy azt kell célul kitűzni a magyar jégkorong esetében is, amit egyébként –hihetetlen módon, de a korcsolyasport esetében már megvalósítottunk egy másik szövetségben - nevezetesen, hogy ki kell jutni az olimpiára és a divízió I-es világbajnokságra. És tartósan ott kell lenni, meg kell kapaszkodni a világ élvonalában. Nem elérhetetlen a cél, de nagyon keményen kell dolgozni érte - hangsúlyozta a korábbi városvezető.

Kósa Lajos szerint fontos, hogy azok a játékosok, akik a magyar válogatott színeiben később az olimpiáért, világbajnokságért játszanak, a mindennapokban folyamatosan olyan terhelésnek legyenek kitéve, ami megközelíti azt a szintet. – Ehhez az kell, hogy legyen egy erős Erste Liga, illetve legalább három-négy csapat játsszon az Erste Ligánál erősebb európai ligában, például az EBEL-ben vagy a Szlovák Extraligában. Oda egyébként még a DEAC is pályázhat. Illetve jó lenne, ha a piramis csúcsán egy magyar KHL-csapat lenne, mint ahogy Zágrábban van is ilyen, tehát ez elérhető. Ezekben a csapatokban pedig legalább egy, de inkább másfél-két sornak magyar játékosokból kell állni. Végül pedig adni kell néhány játékost az NHL-be is, azt gondolom, hogy ez sem elérhetetlen. Ha ezt a piramist felépítjük és három-négy évig stabilan működtetjük, akkor eséllyel pályázunk arra - nem csak esetlegesen-, hogy kimenjünk az olimpiára vagy a világbajnokságra – hangsúlyozta Kósa Lajos, aki a DEAC-cal kapcsolatos célkitűzésekről is beszélt. Elmondta, azt kell elérni, hogy pár év múlva, szezonkezdetkor dobogóra esélyes csapatként gondoljanak a debreceni egyetemi legénységre. Sőt, a fekete-fehér alakulat akár ennél is előrébb léphet.

– Ha azt mondtam, hogy három-négy magyar csapatnak az Extraligában kell játszani, akkor a Debrecen oda nyugodtan pályázhat. Repülőterünk van, nagyok vagyunk, gazdaságilag erősek vagyunk, Debrecen a legnagyobb vidéki város. Ráadásul a DEAC által magas szintű itt az egyetemi sport. Tehát minden adottságunk megvan arra, hogy ha jól csináljuk, akkor elérjük ezt – zárta gondolatait a korábbi városvezető, a jégkorong „öregfiúk” csapat tagja.

Kósa Lajos végezetül váltott még pár szót David Musial vezetőedzővel és Fodor András szakosztályvezetővel, majd megtekintette az Erste Ligás együttes csütörtök délelőtti jeges edzését is.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: P.K. Zsuzsa
Email:
közzétéve: 2018-08-09 14:51:00

további cikkek a témában
Responsive image
Bronson újra itt

P.K. Zsuzsa * 2018-07-16 10:15:00

Responsive image
Közönségszórakoztató meccsen nyertünk

P.K. Zsuzsa * 2018-08-30 09:05:00

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS