Szurkolunk és szakértünk 2.

2019-05-01 12:00:00

Esélylatolgatás

Ilyenkor szokták úgy kezdeni az írásokat és nyilatkozatokat, hogy „nehéz mérkőzés előtt állunk”. A panelszöveg ezúttal teljesen igaz, a kazahsztáni VB egyik legerősebb, ha nem a legerősebb csapata állja a mieink útját. A fehéroroszokkal szemben egyébként is negatív a mérlegünk, hivatalos meccsen csak egyszer nyertünk, 2016 tavaszán, Szentpéterváron éppen ellenük arattuk 77 év után az első A-csoportos győzelmünket. Ha most újra sikerülne elkapni őket, az hasonlóan nagy szenzáció lenne. Mi persze benne lennénk, de a realitások talaján maradva el kell ismerni, hogy nem feltétlenül a fehéroroszok elleni meccstől vártuk a „tuti” pontokat, ha létezik ilyesmi egyáltalán. A Belarus a tavalyi VB-t még az elitben töltötte, jól képzett, gyors és kemény társaság, számos KHL-es játékossal. Az sem kedvez nekünk, hogy előző nap a litvánok rendesen megcibálták a bajuszukat, ezek után nyilván jobban odafigyelnek olyan, előzetesen egy kézlegyintéssel elintézett együttesekre, mint a miénk. Persze kedden délután mindkét együttes számára egy új meccs kezdődik, a jégen dől el minden…

Mérkőzés

Aki arra várt, hogy a fehérorosz csapat majd nagy nyomást helyez a mieinkre, annak nem jött be a feltevése. A magyar együttes fegyelmezetten és jól hokizott, a fiúk sokat korcsolyáztak és bátran beleálltak az egy az egy elleni párharcokba. A mezőnyben teljesen kiegyenlített volt a játék, sőt, pozitívan alakult a kapura lövési mutatónk (6-9) is. A támadásvezetés is rendben volt, a befejezések azonban nem sikerültek. A másik oldalon viszont jött egy gól a semmiből, az 5. percben Feoktistov belőtte a saját kipattanóját, ezzel vezettek a fehéroroszok.

A 2. játékrész elején az ellenfél erősen megnyomott néhány cserét, majd kiegyenlítődött és oda-vissza hullámzott a játék. Ahogy telt az idő, úgy lettek egyre magabiztosabbak a fehéroroszok, két emberhátrányt is sikerrel védekeztek ki. 29.49-nél óriási tumultus alakult ki a kapunk előtt, Vay többször is nagyot védett, Platt azonban hátracsúsztatta a pakkot, Lisovets pedig keresztüllőtte a káoszt. Mi viszont öt harmadot követően is egy gólon ragadtunk…

A 3. harmadban egyre növekvő önbizalommal jégkorongoztak a fehéroroszok, a mieink a mezőnyben partnerek voltak, de a gólszerzéssel továbbra is hadilábon álltunk. 43.58-nál kiállították Vas Jánost, fél perc múlva a kitörő Galló a botjával megbökte a fehérorosz kapust, mire (minden alap nélkül) őt is leküldték. Az előnyben aztán addig forgatott az ellenfél, míg az ex-NHL-es Platt nagyon nagy gólt lőtt. 54.31-nél Galló ügyes cselekkel csapta be az ellenfél kapusát és megszerezte a „becsületgólunkat”. Az utolsó két percre a stábunk lehívta Vay Ádámot, de az eredmény az emberelőnyös játékban sem változott. A fehérorosz együttes 3-1-re nyerte a találkozót.

Berta Ákos: Úgy látszik, hogy a fiúknak sikerült elfelejteni a tegnapi meccset, jobban ment a játék, mint a dél-koreai csapat ellen, bár nem hokiztunk kimagaslóan. A fehéroroszok rutin és tapasztalat dolgában felülmúltak minket, jobban menedzselték a korongot, mint mi. Nem engedték, hogy gyakran tiszta helyzetbe kerüljünk, minden egyes kapura lövésért komolyan meg kellett küzdenünk. Ők a vezetésük tudatában nyugodtan játszhattak, mi viszont futottunk az eredmény után, így többet is kellett kockáztatnunk hátul. Voltak biztató jelek, szerintem az első sorunkban benne volt a gól, de a gólzsák csak nem akart kinyílni. Remélem, ez is megtörténik, remélhetőleg minél hamarább. Megjegyezném, hogy a hétfői vereséget át lehet értékelni, mivel a koreaiak legyőzték Szlovéniát is. A litvánok elleni mérkőzést nagyon komolyan kell venni, látható, hogy ez már nem ugyanaz az együttes, amelyet néhány évvel ezelőtt megismertünk. Azt várom, hogy csütörtökön megszületik az első győzelmünk; az sem baj, ha nem lesz túl szép a játék, nagyon kellenek a pontok!

Kecskeméti Áron: Szomorú, hogy a fehéroroszok ilyen balszerencsés találattal szerezték meg ellenünk a vezetést. Vay Ádám lelkierejét mutatja, hogy gól után végig kiválóan védett, meccsben tartotta a mieinket. Tudtuk, hogy keményebb ellenféllel kell szembenéznünk, mint az előző napon, ennek ellenére helytálltunk, a találkozó feléig többet lőttünk kapura a fehérorosz csapatnál. Mindez pozitív visszajelzést ad a magyar együttes játékáról. Már a VB előtt biztosnak látszott, hogy a második meccs végén eldől; felfelé, vagy lefelé kell kacsintgatnunk. Két vereség után az a realitás, hogy a fő cél ezen túl a kiesés elkerülése. A szerdai szünnap mindenképpen jól fog jönni, a játékosoknak és az edzői stábnak egyaránt.
A litvánok éppen a fehéroroszok ellen bizonyították, hogy nem lehet őket leírni, igen kemény, sorsdöntő találkozó vár ránk.

A Litvánia elleni mérkőzés május 2-án, 08.30 órakor veszi kezdetét, szurkoljuk ki az első győzelmünket ezen a világbajnokságon!

=Müller Károly=


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Admin
Email: racz.csaba@deac.hu
közzétéve: 2019-05-01 12:00:00

további cikkek a témában
Responsive image
Dunában kezdjük a középszakaszt

Admin * 2020-01-20 18:00:00

Responsive image
Skodák a jégen

Admin * 2019-09-13 16:00:00

Responsive image
Dobogóesélyesek csatája

Admin * 2019-01-10 14:20:00

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS