Akit az ellenfél is dicsért

Frissítés: 2018-11-15 10:54:59

Lassan kifogyunk a jelzőkből, amikor Hetényi Zoltán legutóbbi, válogatottbeli remekléséről írunk, vagy beszélünk. Nyilván nem véletlenül, felkapta őt az írott és az elektronikus sajtó rendesen. Mivel részese volt a „szapporói csodának”, DEAC-kapusként is vonzotta a médiát, a legutóbbi magyar-olasz meccs óta azonban mindenki egybehangzóan hősként ünnepli. Ám ne ragadjunk le egyetlen akciónál, az elhíresült, kapusbottal visszanyúlva hárított lövésnél. A találkozó első harmadában nagyon nyomtak az olaszok, ha a magyar kapus nem hárít sorozatban, akkor nagy valószínűséggel nincs 7-1, sőt a győzelem is veszélybe kerülhetett volna. És ne ragadjunk le a válogatott szereplésnél sem; az Elite prospects adatai szerint, Zoli mostanáig élete legjobb klubszezonját futja.

Mivel valószínűleg napok óta nyaggatják nagyon hasonló kérdésekkel, mi inkább az események hátteréről, a történések mögöttes tartalmáról kérdeztük.


Fotó: Mudra László

- Induljunk ki abból a bravúrból, amelyik az olasz szövetségi kapitány szerint is a mérkőzés fordulópontját jelentette. Az a bizonyos visszanyúlás ösztönös volt, vagy tudatos mozdulatot tettél?

H.Z.: Az olaszoktól jött egy gyors keresztpassz és én éreztem, hogy csúszva már nem fogok átérni a befejezésre. Egyetlen lehetőségem maradt, az, hogy átvetődök a kapu jobb oldalára. Bíztam abban, hogy a lövés félmagas lesz, ezért a botomat kitoltam magam előtt, ami végül is bejött. Jó meccset játszottunk, a támadó szekció remekül hokizott és be is lőtték a lehetőségeiket. A hátsó alakzatok is igazi csapatmunkát produkáltak, a srácok rengeteget blokkoltak, sokat segítettek.


Fotó: Mudra László

- Szerinted mennyiben tanulható ez a kapus-szakma és mennyiben az adottságok, hogy ne mondjuk a gének kérdése?

H.Z.: Sok minden megtanulható, persze szükség van tehetségre és komoly szorgalomra is. Mostanában már közvetlenül a legjobbaktól is lehet tanulni, a Youtube-on mindenki megnézheti, kielemezheti, hogyan reagálnak egy adott helyzetben az NHL-es hálóőrök. Alapvetően ez is egy életen át tartó tanulási folyamat, minden edzésből, mérkőzésből lehet és kell ismereteket, tapasztalatokat meríteni.

- Egy kicsit tartottunk attól, hogy a Korea elleni meccs elmaradása, a hosszú, hiábavaló várakozás megviseli a csapatot.

H.Z.: Úgy vélem, hogy a sok huzavona a közönség számára volt a legkellemetlenebb. Mi is csalódottak voltunk, hiszen hiába készültünk fel, nem volt módunk játszani. Végső soron úgy voltunk vele, hogy ilyesmi előfordul, nekünk pedig már az olaszok elleni találkozóra kell koncentrálni.



- Milyen érzés volt újra visszatérni a nemzeti válogatottba?

H.Z.: Öröm volt újra találkozni a régi játszótársakkal. Vas Jankóval már Sapporo-ban is együtt voltunk, az akkori kerettagok közül rajtunk kívül még Benk András aktív játékos, de ő most nem kapott meghívást. A válogatottság számomra mindig nagy élmény, megtisztelő, hogy a címeres mezt viselhetem és a győztes meccsek után együtt énekelhetem a fiúkkal a Himnuszt. Amikor a tengeren túl játszottam és az amerikai himnuszt játszották, én magamban mindig a magyart énekeltem.

- Azt hiszem, ritka és szép pillanat minden élsportoló számára, amikor még az ellenfelek is dicsérik. Te hogyan élted meg mindezt?

H.Z.: Mi tagadás jól esett, de nem tanácsos ebbe belemerülni. Nem szabad leállni, tenni kell a dolgunkat tovább. Nyilván örülök, hogy ez a hétvége ilyen jól sikerült, de a szezonból nagyon sok idő és feladat van még hátra. Hétfőn azért jóleső érzéssel vezettem haza, óriási volt a köd, de úgy voltam vele, hogy ez legyen a legnagyobb gondom.



- Ha már a szezon szóba került; remélem, jól láttam, hogy a mostani, 94,1 %-os védési hatékonyságod az eddigi legjobb produkció, amit letettél az asztalra.

H.Z.: Én is úgy emlékszem, hogy az alapszakaszokat tekintve ez az eddigi legjobb átlagom. 2007-2008-ban, Fehérváron a playoff-ban teljesítettem jobban, 94,4 százalékkal. Persze sok van még az alapszakasz végéig, ronthatok is, de én remélem, hogy javulni fogok.

- Az ünnepnapok végeztével melyek a rövidtávú céljaid?

H.Z.: Szerdán már ERSTE Ligás meccset játszunk idegenben, az UTE ellen. Fontos és nehéz találkozó lesz, ahol nyerni szeretnénk!



MK


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Admin
Email: racz.csaba@deac.hu
közzétéve: 2018-11-14 09:30:00

további cikkek a témában

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS